Ce să reduceţi
Prin urmare, cum să procedăm atunci când copiii se poartă necuviincios şi deranjant? Chiar şi când nu suntem de acord cu ce au făcut şi dorim ca ei să ştie acest lucru, reacţiile noastre ar trebui să ţină cont de perspectiva mai largă – şi anume, imperativul de a ne asigura că ei se simt iubiţi şi demni de iubire. Scopul este să nu trecem la parenting condiţionat. Iată cum:
Limitaţi critica
Muşcaţi-vă limba şi înghiţiţi-vă multe dintre obiecţii. În primul rând, reacţiile negative frecvente nu sunt deloc eficiente. Dacă cei mici simt că suntem imposibil de mulţumit, nu vor mai încerca să ne mulţumească. Fiind mai selectivi în legătură cu ceea ce interzicem, „nu”-ul nostru va avea mai multă greutate atunci când chiar trebuie să-l impunem. Dar ideea este că prea multă critică şi dezaprobare poate determina un copil să se simtă lipsit de valoare.
Limitaţi „raza de acţiune” a fiecărei critici
Concentraţi-vă pe ce este greşit în situaţia existentă („Ai avut un ton foarte agresiv adineauri, când vorbeai cu sora ta”), în loc să lăsaţi impresia că problema este copilul în sine („Eşti aşa de afurisit cu oamenii!”).
Limitaţi intensitatea fiecărei critici
Nu contează de câte ori reacţionaţi negativ, ci contează cum reacţionaţi de fiecare dată. Fiţi cât se poate de blânzi şi asiguraţi-vă că mesajul ajunge la destinaţie. Împărtăşirea sentimentelor ajută. Efectul cuvintelor noastre este mărit şi de puterea pe care o avem ca părinţi. Chiar şi atunci când copiii par că nu sunt atenţi la ce le spunem, ei absorb mult din reacţia noastră negativă – şi sunt afectaţi mai profund de ea – decât lasă să se vadă. De fapt, putem să avem un impact mai mare asupra lor tocmai atunci când abordarea noastră este mai blândă. Fiţi atenţi nu doar la ce spuneţi, ci şi la limbajul trupului, la mimica feţei şi la tonul vocii. Oricare dintre acestea pot comunica mai multă dezaprobare şi mai puţină iubire necondiţionată decât vă doriţi.
Articol preluat din Parenting necondiţionat de ALFÍE KOHN . (va urma)