Concentraţi-vă asupra obiectivelor pe termen lung
Am început această carte propunându-vă să vă gândiţi la ce vă doriţi pentru copiii voştri pe termen lung şi să vă gândiţi şi la posibilitatea ca anumite strategii de parenting să constituie obstacole în împlinirea acelor scopuri. Fiindcă am analizat mai îndeaproape acele strategii, acum este timpul să le punem faţa în faţă cu fiecare dintre obiectivele pe care le-aţi identificat.
Să presupunem, de exemplu, că vă doriţi să aveţi un copil care, peste ani, să fie:
(a) integru;
(b) capabil sa aibă relaţii sănătoase;
(c) curios intelectual;
(d) mulţumit de sine.
În aceste condiţii, ar trebui să vă puneţi întrebarea dacă fiecare dintre aceste obiective s-ar putea atinge prin utilizarea tehnicilor de retragere a iubirii, precum time-out, recompensarea selectivă a comportamentelor dorite de voi sau expresii de genul (chiar dacă nu în atâtea cuvinte): „Fiindcă eu sunt părintele, de-aia!” De fapt, orice faceţi în mod regulat cu copiii ar trebui evaluat în lumina obiectivelor pe termen lung pe care vi le-aţi propus.
Astfel de reflecţii nu trebuie făcute întotdeauna atât de sistematizat. În genere, este util să ţinem cont de obiectivul urmărit. Este atât de uşor să rămânem împotmoliţi în nimicurile zilnice, în confruntările şi frustrările care capătă mai mare importanţă decât întrebările. Vestea bună este că, atunci când părinţii reuşesc să ţină cont de obiectivele pe termen lung – când se concentrează pe ceva mai ambiţios decât cum să îi convingă pe copii să li se supună imediat tind să pună la bătaie abilităţi de părinte mai bune şi obţin rezultate mai bune. Avem nevoie de o perspectivă mai largă. Fie că cel mic varsă laptele cu cacao, face o criză de furie sau uită de temele pentru scoală, lucrurile acestea nu contează nici pe departe atât de mult precum ceea ce faceţi voi pentru a-l ajuta sau nu să devină o persoană verticală, responsabilă, plină de compasiune.
Articol preluat din Parenting necondiţionat de ALFÍE KOHN .