Eu nu înțeleg deloc o percepție și gândire pe care o aud din partea părinților care cumpără tablete și telefoane pentru cei mici (de ce ar petrece tati și mami timp cu copilu’, „Ia aici tableta și joacă-te, explorează”): de ce sunt considerați copiii „deștepți” dacă umblă pe tabletă și să zicem, după un timp, că învață cum funcționează, cum se setează și altele de acest fel?
E ceva neregulă și încă nu prea știu diagnosticul pe care să-l pun ca o concluzie pentru adulții care n-au vrut să fie părinți dar au simțit nevoia să se arate viril/ă sau să nu fie dezmoșteniți de ai lor.
Am înțeles, părinții sunt mai bătrâni, mai obosiți, mai tulburați șamd… da’ de ce e preaslăvit fiecare plod cu câte-o tabletă dacă știe cum să mărească luminozitatea imaginii ecranului sau că știe să umble pe la setări să pornească alarma?
De unde vine preaslăvirea asta?
Tu, părintele, nu ai stat cu acesta să-l înveți să citească [suplimentar] sau să-l înveți cuvinte noi, nu ai stat cu acesta și nu ați făcut exerciții de matematică împreună (scris, nu pe tabletă), nu ai luat Atlasul să-i arăți hărțile, să-i arăți țările, mările, munții și oceanele, nu ai luat o carte [mică] despre biologie și corpul uman (pe înțelesul copiilor, evident, calmați-vă puritaniștilor) să citiți împreună despre plante sau anatomia corpul uman și mediul înconjurător care îl afectează, importanța vitaminelor, importanța vieții cât de cât de sănătoase („Uite tată/mamă, de-asta nu vreau să bei sucuri acidulate, în cartea asta scrie că…”), nu l-ai luat și ai stat cu acesta cu instrumente muzicale să-l faci să exerseze se joace cu instrumentele muzicale și, eventual, să verifici dacă are un talent…
Nu…
Nimic din toate ăstea…
În schimb, i-ai luat un telefon și o tabletă și că știe „să umble pe ea”…. aaa, și „că a învățat engleza cu ea”. Bine… poate ar trebui părinții să învețe, mai întâi, ce-i ăla colonialism cultural.
Astăzi mi s-a întâmplat cu o persoană cunoscută mie și m-a șocat s-o aud că vorbește aceleași clișee: „Copiii sunt deștepți, l-am lăsat pe al meu cu tableta să, să, să… și ‘știe’ să, să, să… aaa și engleza…”
..comentariu preluat de pe site-ul zoso.ro