Opționalul de Dezvoltare Personală 😊
Cum facem să le transmitem copiilor aceste reguli de bun simț încă de mici? Nu este ușor și trebuie să conștientizăm că unii copii pur și simplu nu înțeleg că fac ceva greșit atunci când nu salută un străin, când întrerup o discuție sau când încărcătura lor emoțională este atât de mare încât se manifestă printr-un tantrum (acces de furie, criză de plans isteric).
Iată câteva elemente de care să ținem cont și care pot face diferența dintre succesul sau eșecul învățării bunelor maniere:
*Să le oferim copiilor un mediu familial, călduros și sigur. Astfel vom reuși să le sporim inteligența emoțională. Mediul în care va crește copilul este foarte important pentru dezvoltarea lui ulterioară.
* Să îi asigurăm că sunt iubiți și acceptați, indiferent de emoțiile/sentimentele pe care le au.
*Să nu strigăm, să nu îi pedepsim sau să fim agresivi, pentru că atunci ei se vor comporta într-un anumit fel doar de frică, fără să înțeleagă de ce ar trebui să aibă bune maniere.
*Să le oferim un model de urmat, puterea exemplului fiind cea mai mare. Copiii imită foarte mult adulții din jur, așadar să fim un model pozitiv pentru copiii noștri.
*Să fim calmi, dar fermi în explicarea regulilor, astfel încât copiii să înțeleagă că este vorba de ceva serios.
*Să le citim diverse cărți. Copiii au o deschidere mare pentru povești și vor învăța mai ușor dacă le citim.
*Să facem jocuri de rol și să îi încurajăm să se joace astfel și ei cu jucăriile preferate. De exemplu să ne jucăm de-a grădinița. Batem la usă, salutăm, ne asezăm la locul nostru, spunem “Te rog” cănd dorim ceva și “Mulțumesc” după ce am primit. Un alt exemplu ar fi să ne jucăm că organizăm o cină festivă în familie și astfel le arătăm cum așezăm masa, cum ne comportăm la masă, cum mâncăm etc.Cresa si Gradinita Taramul Fermecat
Read More