puneti-relatia-pe-primul-loc

Puneţi relaţia pe primul loc

Că veni vorba de obiective importante, nimic nu este mai im­portant decât relaţia pe care o creăm cu copiii noştri. Prietenul meu, Danny, a făcut recent un rezumat a ceea ce a învăţat în rolul lui de părinte: „Nu contează neapărat să ai dreptate”. De fapt, contează foarte puţin să ai dreptate, dacă propriii copii devin tensionaţi când intră părintele în cameră.

În sensul cel mai practic, comportamentele neadecvate sunt mai simplu de gestionat – şi problemele sunt mai uşor de rezolvat – atunci când copiii se simt suficient de în siguranţă cu noi pentru a ne explica motivele pentru care au făcut ceva greşit. Astfel, creşte probabilitatea ca ei să vină la noi când au probleme, pentru a primi un sfat sau din dorinţa de a petrece timp cu noi când au libertatea de a alege acest lucru. Mai mult, când ştiu că pot avea încredere în noi, este posibil chiar să facă ce le cerem dacă le subliniem cât de impor­tant este pentru noi acel lucru.

Evident că o relaţie solidă şi iubitoare nu se justifică în primul rând prin utilitate, ci este un scop în sine. De aceea, trebuie să ne întrebăm în permanenţă dacă merită să punem în pericol această relaţie pentru a face un bebeluş să doarmă toată noaptea, sau un copil mic să folosească oliţa, sau un copil mai mare să fie manierat. Vor exista momente când, pentru a face ce trebuie, vom fi nevoiţi să punem piciorul în prag şi să-i frustrăm pe copii. Dar înainte de a re­curge la măsuri de control, înainte de a produce nefericire copilului şi, cu atât mai mult, înainte de a lua măsuri de condiţionare a iubirii, ar trebui să ne asigurăm că relaţia noastră va rezista acestui stres.

Articol preluat din Parenting necondiţionat de ALFÍE KOHN .

Leave Your Reply